شنوایی اطفال و کودکان | 01 خرداد 1404 | مطالعه 3 دقیقه
بسیاری از والدین وقتی متوجه میشوند فرزندشان دچار کمشنوایی موقتی یا مشکل در شنیدن است، نگران میشوند. یکی از دلایل شایع این مشکل در کودکان، بیماریای به نام عفونت گوش میانی است؛ این بیماری بهویژه در سنین پیشدبستانی بسیار رایج است و میتواند روی گفتار، یادگیری و حتی رفتار کودک تأثیر بگذارد.
اما شاید برایتان جالب باشد بدانید که چاقی و اضافهوزن هم میتوانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. در این مقاله به زبانی ساده درباره ارتباط بین چاقی و مشکلات گوش میانی در کودکان صحبت میکنیم.
در این بیماری، پشت پرده گوش (در گوش میانی) مایعی جمع میشود. این مایع میتواند باعث شود کودک صداها را به خوبی نشنود یا بهنظر برسد که حواسش پرت است یا در یادگیری کند عمل میکند.
یکی از دلایل مهم ایجاد عفونت گوش میانی، عملکرد ضعیف شیپور استاش است. این شیپور کانالی است که گوش میانی را به پشت بینی وصل میکند و به تخلیه مایعات از گوش کمک میکند. در کودکان، بهویژه کودکان خردسال، این کانال هنوز به خوبی رشد نکرده و ممکن است باعث جمع شدن مایع شود.
برخی از عواملی که احتمال بروز این بیماری را بیشتر میکنند عبارتاند از:
تحقیقات جدید نشان دادهاند که کودکان چاق یا دارای اضافهوزن، بیشتر در معرض عفونت گوش میانی هستند. در یکی از این مطالعات که در ایران انجام شد، مشخص شد کودکانی که دچار عفونت گوش میانی بودند، بهطور متوسط وزن و شاخص توده بدنی (BMI) بیشتری نسبت به کودکان سالم داشتند.
در این مطالعه:
چاقی با ایجاد تغییراتی در بدن، ممکن است زمینهساز برخی مشکلات گوش شود، از جمله:
اگرچه وجود چاقی بهتنهایی به معنای ابتلای قطعی به مشکلات گوش نیست، اما توجه به وزن کودک و پیشگیری از اضافهوزن میتواند کمک زیادی به سلامت عمومی و شنوایی کودک کند.
همچنین، در صورت مشاهده علائمی مانند:
بهتر است با یک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص شنواییشناسی (ادیولوژیست) مشورت کنید.
والدین میتوانند با رعایت نکات زیر از سلامت گوش و شنوایی فرزندشان محافظت کنند:
ارتباط بین چاقی و مشکلات شنوایی در کودکان، بهویژه عفونت گوش میانی همراه با مایع، موضوعی مهم و قابل توجه است. با حفظ وزن مناسب و مراجعه به موقع به پزشک یا شنواییشناس، میتوان از عوارض جدی این بیماری پیشگیری کرد و به رشد طبیعی گفتار و یادگیری کودک کمک نمود.
منابع علمی و اطلاعات این مقاله برگرفته از نتایج پژوهشهای جدید دانشگاهی در حوزه شنوایی و سلامت کودکان در سال 2024 است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با متخصصان تیم شنویار در ارتباط باشید.